Decurgerea războiului
Scroll Down
- 1 septembrie 1939: Trupele naziste invadează Polonia.
- 3 septembrie 1939: Franţa şi Anglia declară război Germaniei.
- 9 aprilie 1940: Germania ocupă Europa de Nord şi de Vest, inclusiv Franţa. La 17 iunie, mareşalul Pétain acceptă armistiţiul. Pe 18 iunie, generalul De Gaulle, de la Londra, lansează un apel la continuarea rezistenţei, fiind susţinut cu rezerve de premierul Winston Churchill.
- 22 iunie 1941: Germania invadează Uniunea Sovietică, în cadrul operaţiunii Barbarossa, întâmpinând o rezistenţă puternică la Leningrad.
- 7 decembrie 1941: Japonia distruge flota americană de la Pearl Harbor, iar preşedintele american Franklin Delano Roosevelt decide intrarea Statelor Unite în război. O lună mai târziu, trupele americane debarcau în nordul Africii, împreună cu cele britanice.
- 20 ianuarie 1942: are loc conferinţa de la Wannsee, în apropiere de Berlin, unde se decide că "soluţia finală" este exterminarea evreilor.
- 2 februarie 1943: trupele sovietice înving la Stalingrad, luând 100.000 de prizonieri germani.
- 6 iunie 1944: are loc debarcarea aliaţilor în Normandia, urmată de lupte intense care au culminat cu eliberarea Parisului la 25 august.
- 28 aprilie 1945: rezistenţa îl execută pe Mussolini, aliatul lui Hitler.
- 30 aprilie 1945: Hitler se sinucide.
- 8 mai 1945: Germania nazistă capitulează.
- 6 - 9 august 1945: oraşele nipone Hiroshima şi Nagasaki sunt atacate cu bombe nucleare, la ordinul noului preşedinte american Harry Truman. Japonia capitulează la 2 septembrie.
Bătălia de la Stalingrad, 1942 – 1943: În cel de-al Doilea Război Mondial, ofensiva germană a început o serie de atacuri cu bombă, ce a lăsat o mare parte din Stalingrad în ruine. Armata germană a continuat să avanseze, însă s-au trezit că au fost prinşi într-o luptă brutală cu sovieticii. Deşi controlau mai bine de 90% din oraş, armata germană nu a reuşit să-i învingă pe soldaţii sovietici rămaşi în Stalingrad. Vremea a devenit una foarte rece, astfel că în luna noiembrie 1942, Armata Roşie a lansat un atac pe două direcţii asupra germanilor aflaţi în Stalingrad.Flancurile germane s-au prăbuşit, iar grosul armatei a fost înconjurat atât de sovietici cât şi de iarna geroasă. Foamea, frigul şi atacurile sporadice ale sovieticilor i-au distrus pe germani. Cu toate acestea, Hitler a refuzat ca armata să se retragă. Lucrurile au decurs aşa până în luna februarie a anului 1943, când o încercare disperată a armatei germane de a scăpa din încercuire, s-a transformat într-un adevărat masacru. Nu mai puţin de 1.971.000 de soldaţi şi-au pierdut viaţa în Stalingrad, 841.000 din partea germanilor şi 1.130.000 din partea Armatei Roşie.
Bătălia de la Midway este cea mai importantă bătălie navală din războiul din Pacific, parte a celui de-al Doilea Război Mondial. Între 4 iunie şi 7 iunie 1942, la aproximativ o lună după bătălia din Marea Coralilor şi la şase luni după atacul de la Pearl Harbour, Marina Statelor Unite a învins în mod decisiv Marina Imperială Japoneză, care atacase Atolul Midway, şi a provocat pierderi ireparabile flotei japoneze. Operaţiunea japoneză, ca şi atacul anterior de la Pearl Harbour, urmărea să elimine poziţia strategică a Statelor Unite din Pacific, dând astfel Japoniei mână liberă în stabilirea sferei sale de influenţă în Marea zonă de prosperitate a Asiei Orientale. Japonezii au plănuit să atragă portavioanele americane într-o capcană. De asemenea, au intenţionat să ocupe Atolul Midway ca parte a unui plan mai mare de a-şi extinde perimetrul de apărare ca răspuns la raidul Doolitle. Această operaţiune era considerată şi ca o pregătire pentru viitoarele atacuri îndreptate împotriva Insulelor Fiji şi Samoa.